Programma

Gooikoorts presenteert traditionele muziek uit diverse hoeken van Europa en voert de muziekliefhebber mee op een reis vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen, zonder daarbij de roots uit het oog te verliezen. Een heel weekend lang is het live genieten van internationale en Belgische toppers in twee muziektenten. Naast luisterconcerten zijn er ook enkele folkbals, activiteiten voor kinderen en ruimte om tussendoor samen te jammen! Ontdek hieronder het programma van de voorbije editie.

Op het programma voor de editie van ’25 is het nog even wachten!

7

vrijdag 5 juli

19:00

Griff Trio

20:15

Beljam

21:00

Mes Souliers Sont Rouges

23:15

Geronimo / BAL

extra’s: vuur, bubbels en een bulderlach door Ron Jaluai (doorlopend)

zaterdag 6 juli

13:00

Boreas / BAL

15:30

JenliSisters

17:00

Erlendis

18:30

Ryan Young

20:00

Kongero & WÖR

21:45

Omiri

23:15

Jiggy

extra’s: tai chi (10:00 – 11:00 + 11:15 – 12:15) | kinderanimatie (13:00 – 18:00) | vuur, bubbels en een bulderlach door Ron Jaluai (doorlopend)

zondag 7 juli

11:00

De Lange Zangtafel

13:00

Ghent Folk Violin Project

15:00

Rawhide

17:00

Et Encore

19:00

Mec Lir

20:30

Variomatic / BAL

extra’s: balkanfanfare Yah Tararah! (14:00 + 16:00) | bouwersmarkt (11:00 – 19:00) | kinderanimatie (13:00 – 18:00) | vuur, bubbels en een bulderlach door Ron Jaluai (doorlopend)

Vrijdag 5 juli 2024
19:00 

Griff Trio

België

Griff staat voor een eclectisch trio tussen traditie en avant-gardisme. Een gewaagde alchemie van klanken, timbres en ritmes, stemmen en instrumenten. Eigenzinnige harmonieën van intiem tot opzwepend waarin gisteren samenvloeit met vandaag. Rémi Decker, Liesbet Marivoet en Raphaël De Cock zijn als trio niet aan hun proefstuk toe. Met 3 doedelzakken, 3 stemmen, whistles en dwarsfluit kleuren ze ver buiten de traditionele grenzen van de doedelzakmuziek. Zoals Eelco Schilder van folkworld.de zegt: “…they bring bagpipe music to a higher level!”

foto © Maruszak

Vrijdag 5 juli 2024
20:15

Beljam

België

Elk jaar in het begin van de zomer komen een groep enthousiaste veteranen van Ethno Flanders, onder impuls van Wim Claeys, samen in Dranouter om te jammen en de heerlijke Ethnovibes te herbeleven. De groep muzikanten is inmiddels gegroeid en iedereen die denkt dat hij of zij drie dagen non-stop jammen kan overleven, is welkom. De overlevenden van de editie van ’24 zullen hun kunsten vertonen in de kleine concerttent op Gooikoorts. Laat je verrassen door de heerlijke muziek van dit diverse gezelschap!

Vrijdag 5 juli 2024
21:00

Mes Souliers Sont Rouges

Frankrijk

Deze Normandische groep is al meer dan 30 jaar dé belichaming van Franse folk met Canadese flair! Hun muzikale arsenaal varieert van de opzwepende tonen van traditionele Cajun-accordeons tot de weemoedige klanken van de Ierse doedelzak, uilleann pipes. Met hun meerstemmige zang en aanstekelijke voetenwerk creëren ze een onvergetelijke, hartverwarmende sfeer die je meeneemt op een muzikale reis. In België veroverden ze zelfs een 41ste plaats in de top 100! Dit is een groep die pure passie en enthousiasme uitstraalt vanaf het moment dat ze het podium betreden.

Vrijdag 5 juli 2024
23:15 / BAL

Geronimo

België

Geronimo is het soloproject van Jeroen Geerinck. De getalenteerde gitarist zal je zeker al kennen van bands als Spilar, Snaarmaarwaar, Novar, Viorel en Hot Griselda. Hij staat altijd met veel energie op het podium. Als platenproducer en geluidstechnicus bij Trad Records en Studio Trad heeft hij veel ervaring met het creëren van folkalbums en is hij altijd op zoek naar nieuwe smaken om toe te voegen. “Geronimo” is als een speeltuin waar hij het experiment van het mixen van genres verder kan brengen dan ooit tevoren, zonder compromissen. Dans de eerste dag van Gooikoorts uit op de zalige effecten van dit snarenwonder!

foto © Studio Trad

Zaterdag 6 juli 2024
13:00 / BAL

Boreas

België

Dit vijfkoppige ensemble speelt al meer dan twee decennia traditionele dansmuziek onder de naam van de Griekse god van de noordenwind. Met een scala aan instrumenten, van contrabas, draailier, nyckelharpa, quanun, hakkebord tot doedelzak, bodhran, accordeon en fluiten, weet Boreas een levendige mix van klanken te creëren. Hun bals worden gekenmerkt door ongedwongen spelplezier, kleurrijke arrangementen en een diversiteit aan dansen en liederen. Kom en warm jezelf al dansend op voor de tweede dag van Gooikoorts!

Zaterdag 6 juli 2024
15:30

JenliSisters

België

Héloïse en Mathilde De Jenlis, bekend als de JenliSisters, brengen een nieuwe dimensie in de Keltische muziek door het te vermengen met diverse stijlen. Met een unieke combinatie van traditionele harp- en vioolklanken, verweven met elektronische elementen, creëren ze een betoverende muzikale ervaring. Ze presenteren hun eigen composities, geïnspireerd door traditionele, klassieke, pop- en elektronische muziek. Als zussen en muzikanten vormen ze een hechte band, waardoor hun optredens een emotionele reis worden. Of het nu gaat om intieme nummers of grootschalige optredens, hun muziek raakt een gevoelige snaar bij het publiek.

Zaterdag 6 juli 2024
17:00

Erlendis

België

Het jeugdige Waalse gezelschap Erlendis, IJslands voor ‘buitenland’, neemt je moeiteloos mee naar het verre Noorden. Ze laten de legendes uit de Scandinavische streken tot leven komen in hun betoverende vocale harmonieën, begeleid door warme accordeon- en gitaarklanken en hypnotiserende percussie. Met één voet stevig geworteld in de traditie en de andere vooruit in de hedendaagse folk. Laat je meevoeren op een epische reis door de volksmuziek van IJsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

foto © Philippe Dessauvage

Zaterdag 6 juli 2024
18:30 

Ryan Young

Schotland

De rijzende ster van de Schotse traditionele muziek! Violist Ryan Young blaast nieuw leven in Schotse tunes. Hij brengt frisse melodische vernieuwingen, een aanstekelijke ritmische energie en een indrukwekkend scala aan dynamiek en precisie. Zijn kenmerkende geluid neemt het publiek mee op een emotionele en avontuurlijke reis bij elke uitvoering. Met diploma’s van het Royal Conservatoire of Scotland is hij finalist geweest bij de BBC Radio 2 Young Folk Awards en de BBC Radio Scotland Young Traditional Musician wedstrijd. In 2017 werd hij Up and Coming Artist of the Year bij de Scots Trad Awards. Z’n debutalbum nam hij samen op met de gerenommeerde gitarist Dennis Cahill, het tweede album Just a Second werd eind 2023 gereleased. Een lust voor het oor en oog!

Zaterdag 6 juli 2024
20:00

Kongero & WÖR

Zweden & België

Twee wereldwijd reizende bands, WÖR uit België en Kongero uit Zweden, slaan de handen in elkaar voor een nieuw en opwindend project genaamd Songbooks. Samen brengen ze vergeten liederen uit de Lage Landen tot leven met de betoverende stemmen uit het Hoge Noorden, onder impuls van het Merodefestival.

WÖR, een vijfkoppig instrumentaal ensemble bekend van hun werk rond 18e-eeuwse muziek, zocht naar een nieuwe dimensie en vond deze in de prachtige harmonieën van Kongero, een indrukwekkend Zweeds a capella kwartet. Samen struinden ze door oude liedboeken en LP’s, op zoek naar verborgen schatten. Al snel ontdekten ze niet alleen verborgen parels in het repertoire, maar ook sterke banden tussen hun muzikale tradities.

Met meeslepende arrangementen laten ze de tijdloze emoties en spanning van melodieën tot leven komen, en onthullen ze de pure essentie van elk verhaal. Maak je op voor sfeervolle en energieke arrangementen van deze unieke band, met een rijke combinatie van zang, viool, accordeon, gitaar, doedelzakken en saxofoons!

Zaterdag 6 juli 2024
21:45

Omiri

Portugal

Omiri is een van de meest originele projecten om de eeuwenoude Portugese muziek opnieuw vorm te geven. Multi-instrumentalist Vasco Ribeiro Casais brengt musici en geluiden uit heel Portugal samen in een unieke show, waarbij video-opnames als basis dienen voor zijn composities en improvisaties. Omiri is een remix van vergeten muzikale praktijken, waarbij de taal van de Portugese plattelandstraditie wordt gesynchroniseerd met de stedelijke cultuur van de 21e eeuw. Een niet te missen spektakel dat al te zien was op alle grote folkfestivals over de hele wereld.

foto © Michael Pohl

Zaterdag 6 juli 2024
23:15

Jiggy

Ierland

Jiggy zet de Ierse muzikale traditie voort en voegt daar een vleugje exotische smaken uit de hele wereld aan toe. Met een wisselende bezetting op het podium mengt de band Ierse traditionele muziek met wereldritmes en dancegrooves. Hun video “Silent Place” ging viraal met meer dan 35 miljoen views, waardoor ze een nieuw wereldwijd publiek bereikten. Hun debuutalbum “Translate” stond op nummer 1 in de wereldmuziekcharts in Ierland, de Verenigde Staten, Canada, Frankrijk, Australië, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Nu willen ze ook België veroveren met hun eerste optreden op Belgische bodem tijdens Gooikoorts.

Zondag 7 juli 2024
11:00

De Lange Zangtafel

België

Op zondag starten we de dag in stijl met samen zingen! Aan De Lange Zangtafel brengen een aantal voorzangers liedjes mee met een refrein dat door iedereen kan worden meegezongen. Enkele muzikanten zorgen voor de muzikale ondersteuning. Op initiatief van Ninoofse volkszanger Rufijn De Decker werd dit heerlijk concept gestart in Gooik in 2005 en blijft het een vaste waarde op Gooikoorts. Een Lange Zangtafel staat steevast garant voor een show vol ambiance, gezelligheid en humor. Hou je van samen zingen en heb je een voorliefde voor het Vlaamse (semi-) traditionele zangrepertoire? Dan is de Lange Zangtafel iets voor jou! Neem plaats aan tafel en zing uit volle borst mee, met een tekstboekje in de ene hand en een aperitiefje in de andere.

foto © Patrick Clerens

Zondag 7 juli 2024
13:00

Ghent Folk Violin Project

België

Het Ghent Folk Violin Project, ook bekend als GFVP, maakt zijn terugkeer. Na enkele jaren van stilte was de zin te groot om opnieuw samen op het podium te staan en daar is Gooikoorts een uitstekende springplank voor. De unieke klank van vier ‘swingende’ folkviolen en een ritmische gitaar blijft de kern vormen, met een mix van traditionele en nieuwe composities, verrijkt met tien extra jaren podiumervaring. Ondanks de diverse achtergronden van de vier violisten klinkt hun samenspel opmerkelijk eensgezind. De violen smelten prachtig samen tot een strakke, bijna vibratoloze klank. Voeg daarbij de fantastische ondersteuning van de gitaar en je krijgt een ongelofelijk gevarieerd geluid van folk, klassiek, wereldmuziek en jazz.

Zondag 7 juli 2024
15:00

Rawhide

België

Rawhide staat in Europa bekend voor het verleggen van de grenzen tussen typische bluegrass en andere muziekstijlen. Barbershop, rock, swing of pop versmelten ze vlekkeloos doorheen. Met 46 jaar ervaring weet de band hoe ze een publiek moeten entertainen. De muzikanten zijn stuk voor stuk meesters in banjo, mandoline, gitaar, viool, dobro, bas en meerstemmige zang. Hun live shows combineren een scala aan smaakvolle instrumentale en vocale nummers met veel humor, zowel tijdens als tussen de liedjes. Een show met Rawhide is werkelijk een unieke belevenis. Verwacht je aan het onverwachte!

foto © Bert@musicphoto.be

Zondag 7 juli 2024
17:00

Et Encore

België

De folkrockband Et Encore ontsproot uit de vruchtbare bodem van West-Vlaanderen. Oorspronkelijk vertolkten deze vrienden vooral Ierse en populaire klassiekers, maar geleidelijk aan evolueerden ze naar een eigen repertoire met een uniek geluid. Hun dynamische optredens weerspiegelen een Angelsaksische invloed, maar laten ook ruimte voor Franse nuances. Met bijna drie decennia aan ervaring hebben ze een indrukwekkende livereputatie opgebouwd, die hen doorheen heel Europa heeft gebracht. Met een krachtige ritmesectie, melodieuze uitstapjes, aanstekelijke deuntjes die uitnodigen tot dansen, een charismatische frontzanger en een violist die de show steelt. Een optreden van Et Encore stelt nooit teleur!

Zondag 7 juli 2024
19:00

Mec Lir

Schotland

Mec Lir, een energieke en grensverleggende folkband uit Isle of Man/Glasgow, verovert festivalpodia over de hele wereld. Ze staan bekend om hun strakke, razendsnelle spel en krachtige geluid, waarbij ze traditionele klanken combineren met onversneden elektronische synths en drums. Aangevoerd door de virtuoze vioolspeler Tomas Callister, zijn hun liveoptredens legendarisch en ontvangen ze veel lof. Dit jaar vieren ze hun 10-jarig bestaan, dat in België gevierd zal worden op Gooikoorts.

Zondag 7 juli 2024
20:30 / BAL

Variomatic

België

Variomatic staat voor enthousiast spelen met een flinke dosis energie, waarbij hun eigen werk naadloos overgaat in bekende hits of tv-deuntjes. Met 6 muzikanten achter het stuur schakelt Variomatic al 15 jaar moeiteloos tussen eigentijdse folk en funky popmuziek. Of zoals je wil: van stevige rock richting intiemere blues. Maar wees gewaarschuwd: terwijl je achterin zit te genieten, spelen deze muzikanten zo strak samen dat je spontaan meedanst op hun natuurlijke flow. Koen Garriau, Paul Garriau, Koen Dewaele, Guus Herremans, Dirk Verhegge en Stef Vanstraelen sluiten het festival af met een spetterend feestje! Dans je mee?

Kinderanimatie

 • zaterdag 6 juli van 13:00 tot 18:00
 • zondag 7 juli van 13:00 tot 18:00
 • in de kinderanimatiezone

© Patrick Clerens

Het kinderanimatieteam heeft een fantastisch programma klaarstaan! Laat je kinderen genieten van een dag vol plezier, avontuur en creativiteit. Ze kunnen indrukwekkende kastelen bouwen, hun eigen schild of juwelen maken, meedoen aan spannende riddergevechten, deelnemen aan de optocht van de muzikale ridders en tal van leuke spelletjes spelen. Doorlopende activiteiten en workshops zorgen voor non-stop entertainment. Bekijk het bord bij de kinderanimatietent voor het dagprogramma. Er is voor ieder kind wat wils, dus mis het niet en duik in de wondere wereld van ridders!

© Luk Stiens

Bouwersmarkt

 • zondag 7 juli van 11:00 tot 19:00
 • in de kleine concerttent

Op zondag zetten binnen- & buitenlandse instrumentenbouwers hun zelfgebouwde muziekinstrumenten in het voetlicht in de kleine concerttent. Je kan tussen de concerten door een kijkje nemen, instrumenten nader bekijken, testen en wie weet een mee naar huis nemen. Een unicum in Vlaanderen!

Yah Tararah!

 • zondag 7 juli om 14:00 en 16:00
 • op het terrein

Yah Tararah! brengt pure balkansfeer, gekruid met wat extra zuiderse ska- en feestritmes. Op zondag speelt deze 25-koppige armada van trompetten, saxen, klarinetten, tuba’s, voortgestuwd door gitaren, accordeontonen en een percussiesectie feestmuziek om duimen en vingers bij af te likken.

Tai chi

 • zaterdag 6 juli om 10:00 + om 11:15
 • op het terrein, bij regenweer in de grote concerttent

Kom je geest en lichaam ontspannen met een uurtje tai chi op zaterdagmiddag! Tai chi of Taijiquan is een harmonieuze bewegingsleer die voortkomt uit een eeuwenoude traditionele Chinese lichaamscultuur. Meer dan alleen maar een vechtkunst is het een levenswijze en filosofie waarin de beheersing van het eigen lichaam centraal staat. Iedereen is welkom om mee te bewegen en je klaar te stomen voor een nieuwe festivaldag! 

 • Je draagt best losse kledij en licht schoeisel.
 • lWil je meedoen? Schrijf je dan in aan de inkom van het festival! Per sessie zijn er 25 personen die kunnen deelnemen.

Ron Jaluai verrast de bezoekers van Gooikoorts met interactief straattheater vol vuur, bubbels en bulderlachen. Hun spektakels zetten direct de perfecte toon voor een zalig festival!