Programma ’24

Gooikoorts presenteert traditionele muziek uit diverse hoeken van Europa en voert de muziekliefhebber mee op een reis vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen, zonder daarbij de roots uit het oog te verliezen. Een heel weekend lang is het live genieten van internationale en Belgische toppers in twee grote muziektenten. Naast luisterconcerten zijn er ook enkele folkbals, activiteiten voor kinderen en ruimte om tussendoor samen te jammen! Ontdek hieronder het programma. Elke week lanceren we nieuwe namen!

7

vrijdag 5 juli

19:00

Griff Trio

20:15

*binnenkort*

21:00

Mes Souliers Sont Rouges

23:15

Geronimo / BAL

zaterdag 6 juli

13:00

Boreas / BAL

15:30

*binnenkort*

17:00

Erlendis

18:30

Ryan Young

20:00

Kongero & WÖR

21:45

Omiri

23:15

*binnenkort*

zondag 7 juli

11:30

*binnenkort*

13:00

Ghent Folk Violin Project

15:00

Rawhide

17:00

*binnenkort*

19:00

*binnenkort*

20:30

Variomatic / BAL

Vrijdag 5 juli 2024
19:00 

Griff Trio

België

Griff staat voor een eclectisch trio tussen traditie en avant-gardisme. Een gewaagde alchemie van klanken, timbres en ritmes, stemmen en instrumenten. Eigenzinnige harmonieën van intiem tot opzwepend waarin gisteren samenvloeit met vandaag. Rémi Decker, Liesbet Marivoet en Raphaël De Cock zijn als trio niet aan hun proefstuk toe. Met 3 doedelzakken, 3 stemmen, whistles en dwarsfluit kleuren ze ver buiten de traditionele grenzen van de doedelzakmuziek. Zoals Eelco Schilder van folkworld.de zegt: “…they bring bagpipe music to a higher level!”

foto © Maruszak

Vrijdag 5 juli 2024
21:00

Mes Souliers Sont Rouges

Frankrijk

Deze Normandische groep is al meer dan 30 jaar dé belichaming van Franse folk met Canadese flair! Hun muzikale arsenaal varieert van de opzwepende tonen van traditionele Cajun-accordeons tot de weemoedige klanken van de Ierse doedelzak, uilleann pipes. Met hun meerstemmige zang en aanstekelijke voetenwerk creëren ze een onvergetelijke, hartverwarmende sfeer die je meeneemt op een muzikale reis. In België veroverden ze zelfs een 41ste plaats in de top 100! Dit is een groep die pure passie en enthousiasme uitstraalt vanaf het moment dat ze het podium betreden.

Vrijdag 5 juli 2024
23:15 / BAL

Geronimo

België

Geronimo is het soloproject van Jeroen Geerinck. De getalenteerde gitarist zal je zeker al kennen van bands als Spilar, Snaarmaarwaar, Novar, Viorel en Hot Griselda. Hij staat altijd met veel energie op het podium. Als platenproducer en geluidstechnicus bij Trad Records en Studio Trad heeft hij veel ervaring met het creëren van folkalbums en is hij altijd op zoek naar nieuwe smaken om toe te voegen. “Geronimo” is als een speeltuin waar hij het experiment van het mixen van genres verder kan brengen dan ooit tevoren, zonder compromissen. Dans de eerste dag van Gooikoorts uit op de zalige effecten van dit snarenwonder!

foto © Studio Trad

Zaterdag 6 juli 2024
13:00 / BAL

Boreas

België

Dit vijfkoppige ensemble speelt al meer dan twee decennia traditionele dansmuziek onder de naam van de Griekse god van de noordenwind. Met een scala aan instrumenten, van contrabas, draailier, nyckelharpa, quanun, hakkebord tot doedelzak, bodhran, accordeon en fluiten, weet Boreas een levendige mix van klanken te creëren. Hun bals worden gekenmerkt door ongedwongen spelplezier, kleurrijke arrangementen en een diversiteit aan dansen en liederen. Kom en warm jezelf al dansend op voor de tweede dag van Gooikoorts!

Zaterdag 6 juli 2024
17:00

Erlendis

België

Het jeugdige Waalse gezelschap Erlendis, IJslands voor ‘buitenland’, neemt je moeiteloos mee naar het verre Noorden. Ze laten de legendes uit de Scandinavische streken tot leven komen in hun betoverende vocale harmonieën, begeleid door warme accordeon- en gitaarklanken en hypnotiserende percussie. Met één voet stevig geworteld in de traditie en de andere vooruit in de hedendaagse folk. Laat je meevoeren op een epische reis door de volksmuziek van IJsland, Noorwegen, Zweden en Denemarken.

foto © Philippe Dessauvage

Zaterdag 6 juli 2024
18:30 

Ryan Young

Schotland

De rijzende ster van de Schotse traditionele muziek! Violist Ryan Young blaast nieuw leven in Schotse tunes. Hij brengt frisse melodische vernieuwingen, een aanstekelijke ritmische energie en een indrukwekkend scala aan dynamiek en precisie. Zijn kenmerkende geluid neemt het publiek mee op een emotionele en avontuurlijke reis bij elke uitvoering. Met diploma’s van het Royal Conservatoire of Scotland is hij finalist geweest bij de BBC Radio 2 Young Folk Awards en de BBC Radio Scotland Young Traditional Musician wedstrijd. In 2017 werd hij Up and Coming Artist of the Year bij de Scots Trad Awards. Z’n debutalbum nam hij samen op met de gerenommeerde gitarist Dennis Cahill, het tweede album Just a Second werd eind 2023 gereleased. Een lust voor het oor en oog!

Zaterdag 6 juli 2024
20:00

Kongero & WÖR

Zweden & België

Twee wereldwijd reizende bands, WÖR uit België en Kongero uit Zweden, slaan de handen in elkaar voor een nieuw en opwindend project genaamd Songbooks. Samen brengen ze vergeten liederen uit de Lage Landen tot leven met de betoverende stemmen uit het Hoge Noorden, onder impuls van het Merodefestival.

WÖR, een vijfkoppig instrumentaal ensemble bekend van hun werk rond 18e-eeuwse muziek, zocht naar een nieuwe dimensie en vond deze in de prachtige harmonieën van Kongero, een indrukwekkend Zweeds a capella kwartet. Samen struinden ze door oude liedboeken en LP’s, op zoek naar verborgen schatten. Al snel ontdekten ze niet alleen verborgen parels in het repertoire, maar ook sterke banden tussen hun muzikale tradities.

Met meeslepende arrangementen laten ze de tijdloze emoties en spanning van melodieën tot leven komen, en onthullen ze de pure essentie van elk verhaal. Maak je op voor sfeervolle en energieke arrangementen van deze unieke band, met een rijke combinatie van zang, viool, accordeon, gitaar, doedelzakken en saxofoons!

Zaterdag 6 juli 2024
21:45

Omiri

Portugal

Omiri is een van de meest originele projecten om de eeuwenoude Portugese muziek opnieuw vorm te geven. Multi-instrumentalist Vasco Ribeiro Casais brengt musici en geluiden uit heel Portugal samen in een unieke show, waarbij video-opnames als basis dienen voor zijn composities en improvisaties. Omiri is een remix van vergeten muzikale praktijken, waarbij de taal van de Portugese plattelandstraditie wordt gesynchroniseerd met de stedelijke cultuur van de 21e eeuw. Een niet te missen spektakel dat al te zien was op alle grote folkfestivals over de hele wereld.

foto © Michael Pohl

Zondag 7 juli 2024
13:00

Ghent Folk Violin Project

België

Het Ghent Folk Violin Project, ook bekend als GFVP, maakt zijn terugkeer. Na enkele jaren van stilte was de zin te groot om opnieuw samen op het podium te staan en daar is Gooikoorts een uitstekende springplank voor. De unieke klank van vier ‘swingende’ folkviolen en een ritmische gitaar blijft de kern vormen, met een mix van traditionele en nieuwe composities, verrijkt met tien extra jaren podiumervaring. Ondanks de diverse achtergronden van de vier violisten klinkt hun samenspel opmerkelijk eensgezind. De violen smelten prachtig samen tot een strakke, bijna vibratoloze klank. Voeg daarbij de fantastische ondersteuning van de gitaar en je krijgt een ongelofelijk gevarieerd geluid van folk, klassiek, wereldmuziek en jazz.

Zondag 7 juli 2024
15:00

Rawhide

België

Rawhide staat in Europa bekend voor het verleggen van de grenzen tussen typische bluegrass en andere muziekstijlen. Barbershop, rock, swing of pop versmelten ze vlekkeloos doorheen. Met 46 jaar ervaring weet de band hoe ze een publiek moeten entertainen. De muzikanten zijn stuk voor stuk meesters in banjo, mandoline, gitaar, viool, dobro, bas en meerstemmige zang. Hun live shows combineren een scala aan smaakvolle instrumentale en vocale nummers met veel humor, zowel tijdens als tussen de liedjes. Een show met Rawhide is werkelijk een unieke belevenis. Verwacht je aan het onverwachte!

foto © Bert@musicphoto.be

Zondag 7 juli 2024
20:30 / BAL

Variomatic

België

Variomatic staat voor enthousiast spelen met een flinke dosis energie, waarbij hun eigen werk naadloos overgaat in bekende hits of tv-deuntjes. Met 6 muzikanten achter het stuur schakelt Variomatic al 15 jaar moeiteloos tussen eigentijdse folk en funky popmuziek. Of zoals je wil: van stevige rock richting intiemere blues. Maar wees gewaarschuwd: terwijl je achterin zit te genieten, spelen deze muzikanten zo strak samen dat je spontaan meedanst op hun natuurlijke flow. Koen Garriau, Paul Garriau, Koen Dewaele, Guus Herremans, Dirk Verhegge en Stef Vanstraelen sluiten het festival af met een spetterend feestje! Dans je mee?