Elanor


VL
CONCERTTENT
Vrijdag 7 juli - 23u00

Elanor is ontstaan op initiatief van Bert Leemans. Hij kende Bart Praet al langer – ze speelden elke woensdag samen in Gooik. Thomas Hoste kende hij al langer. Ze voelden al snel dat ze er nog een gitaar en een bas bij wilden. Het was niet evident om die te vinden. Bert kende de groep Pourquoi-pas en is zo in contact gekomen met Kuni Quintens, die het wel zag zitten om met het prille Elanor mee te spelen. Op een feestje bij Sophie Cavez is dan het contact met Jelle Van Cleemputte gelegd, en zo kreeg de band zijn finale vorm.

Elanor maakt er een punt van om met eigen composities voor de dag te komen en covers van gekende nummers te vermijden. Bart levert het gros van de melodieën aan. De volledige uitwerking ervan gebeurt door de hele groep. Dat is best een intens gebeuren: verfijnen van de melodie, uitwerken van variaties, zoeken naar een stevige begeleiding, inbouwen van stops en bruggetjes, … In dit proces heeft iedereen een belangrijke rol, iets wat typerend is voor alles wat Elanor doet en meteen ook bepalend is voor de sound van de groep.

Die sound stoelt enerzijds op het samenspel van draailier en pipes langs de melodiekant. Een niet alledaagse combinatie die voor elk nummer nog verder wordt uitgepuurd door de keuze van het blaasinstrument (dwarsfluit, traverso, uilleann pipes, Vlaamse doedelzak, gaita, whistles, …). Daar staat langs de begeleidingskant een sterke groove tegenover van bas en DADGAD-gitaar, nog zo een combinatie die je niet elke dag ziet. Het geheel wordt vervolledigd door het accordeon, de ideale brug tussen melodie en begeleiding. Geen percussie bij Elanor, de begeleidingssectie zorgt voor de nodige ritmiek, onmisbaar bij de vele balnummers die ze spelen. Door die bewuste keuze van instrumentarium en de verfijnde en gevarieerde arrangementen, valt de groep zowel in de smaak bij een luisterpubliek als bij een danspubliek.

FacebookTwitterMore...